Westan satsar på
Rena elbilar till sin personal

”Det känns rätt både för miljön och privat­ekonomiskt”

För att ytterligare stärka sin position på miljösidan satsar nu Westan på rena elbilar till sin personal.

När transportledare Andreas Rolin rullar ut med sin nya bil från Bilbolaget i Östersund är det på 100 procent eldrift.

– Det var en kittlande tanke att välja en ren elbil, och det känns rätt både för miljön och privatekonomiskt, säger Andreas, som bara behövde stanna och ladda sin Volvo XC40 P8 Recharge en gång för att ta sig hem till Mehedeby utanför Gävle.

Westan väljer nu att erbjuda rena elbilar som förmånsbilar till sin personal. Ett självklart val enligt vd Anders Örtendahl.

– Lagstiftningen är ju tydlig. Vi ska gå mot elektrifiering. Och för oss är det viktigt att satsa mot framtiden, hänga med i utvecklingen och göra det vi kan för miljön, säger han.

– Vi övervägde hybrider, men valde rena elbilar. Utvecklingen har kommit så långt att räckvidden på dagens bilar är så bra att det kommer att fungera.

”Häftig känsla”

Fyra anställda har hittills valt möjligheten att hämta ut en XC40, en bil som ska gå att köra närmare 40 mil på en laddning. Andreas Rolin tycker att bilvalet rimmar väl med det jobb han har.

– Som transportledare går mitt arbete ut mycket på att hitta så effektiva och resurssnåla transportsätt som möjligt, att vi kör få mil utan last. Så på ett sätt är miljön en stor del av mitt jobb. Sedan jobbar vi på Westan också mycket med miljöcertifieringar av olika slag, och det är viktigt för oss att vara med i utvecklingen på miljösidan, säger han.

Att äga en bil som både gör ett litet miljöavtryck samtidigt som den har allt det praktiska som krävs är ett stort plus för honom.

– Jag behöver ju både i jobbet och privat en bil med hög markfrigång och fyrhjulsdrift, och det får jag med den här. Jag är övertygad att den kommer att fungera väldigt bra för mina behov. Än så länge känns det lite ovant att inte längre behöva fundera på att åka och tanka, men det är en häftig känsla när du rullar iväg helt ljudlöst.