Transportledare
Helena Wallin

Helena Wallin har tidigare arbetat som virkesmätare och lastbilschaufför. Det har hon nytta av som transportledare på Westan.

”Det gäller att ligga steget före”

– Eftersom jag själv kört en del lastbil är det lättare att bedöma om det går att vända med bil och släp på ett avlägg och om vägarna ser ut att hålla att köra på.

Att kolla avlägg – platser där skogsbolagen lägger upp virke för avhämtning – är en del i hennes jobb. Sådan förstahandsinformation förenklar kontakten med både kunder och chaufförer.

– Det hjälper mig göra ett bra jobb för att transporterna ska flyta på bättre. Plus att jag gillar att vara ute och se verksamheten även från skogssidan, inte bara jobba genom dataskärm och telefon, säger hon och konstaterar att det är viktigt att vara anträffbar för att vara behjälplig om problem och funderingar uppstår.

Planerar och planerar om

Som transportledare hanterar hon cirka 10–12 bilar varje dag. Ser till att virkesordrar är kompletta och att kundernas inkörningsplaner följs. Om det blir stopp på en mottagningsplats, på grund av att mottagarens lager blir fullt, får hon planera om körningarna till andra ställen. Likaså om isigt väglag eller stökig väderlek ställer till det.

– Det gäller att ligga steget före, det händer mycket hela tiden och en del kan man inte planera för. Det kan vara stressigt men med tiden blir det enklare att se helheten och förstå var jag ska lägga in min kraft.

Bra för alla parter

Att balansera olika behov är något annat hon lärt sig efter hand:

– Jag har en månadsbeställning från varje kund och den ska jag ju se till att möta. Men jag månar om våra bilar också; jag måste se till att alla har bra beläggning så att det är värt att köra för oss. Om jag märker jag att det börjar bli lite för lite körning för någon bil i mitt eget område så kan jag flytta över den till någon av våra andra transportledare – om det finns behov av bilar på andra områden.

Är du intresserad och vill veta mer?

Ring och prata med vår produktions­ledare Katarina Persson